Huumekauppa, status porukassa ja some ovat nuorten väkivaltarikosten taustalla

Nuorten väkivallantekoihin sisältyy jopa törkeän tekomuodon mahdollisesti täyttävää toimintaa: Päähän lyömistä tai potkimista, hyppimistä, teräaseen käyttöä ja joukkovoimalla kimppuun käymistä.

Nuorilla on huumekauppa, status ja some jopa törkeiden väkivaltarikosten taustalla, kertoo komisario Hannu Väänänen, joka vastaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ennalta estävästä toiminnosta ja nuorisorikostutkinnasta.

Kun nuoret ja lapset tekevät väkivallantekoja, ei ymmärrys tekojen seurauksista kulje mukana. Toiminta voi vaikuttaa häikäilemättömältä ja raa’alta, ja onkin ajoittain sitä.

– Nuorten väkivallantekoihin sisältyy jopa törkeän tekomuodon mahdollisesti täyttävää toimintaa: Päähän lyömistä tai potkimista, hyppimistä, teräaseen käyttöä ja joukkovoimalla kimppuun käymistä.

Huumausainekauppa, status porukassa ja sosiaalinen media.

Rikokset voivat liittyä huumausainekauppaan ja esimerkiksi vape- eli sähkösavukekauppoihin. Tekijät eivät kuitenkaan välttämättä itse toimi päihtyneinä, vaan motiivina on ennemminkin turvata kaupat ja myymisreviirit.

– Toinen hyvin nuorten tekemän väkivallan taustatekijä on oman aseman hakeminen ja statuksen ylläpitäminen porukassa. Myös sosiaalisen median vaikutus on poliisin arvion mukaan voimakas, sillä somessa rikosten tekemisestä voi muodostua vääristynyt mielikuva, kertoo Väänänen.

Kotona ja koulussa nähdään lapsen toimintaa läheltä.

Vanhemmilla on suuri vastuu, sillä kotona muodostuu käsitys esimerkiksi siitä, miten muita kohdellaan ja kunnioitetaan. Myös lapsen ajankäytön ymmärtäminen on keskeistä, ja onkin hyvä pyrkiä siihen, että lapsella on järkevää tekemistä vapaa-ajallaan. 

Jos oma lapsi on epäiltynä törkeästä rikoksesta, on vanhemman reaktio yleensä jompikumpi seuraavista:

– Jotkut suojaavat viimeiseen asti eivätkä usko lapsen tehneen väärin, vaikka tuodaan faktat pöytään. Toisille teko taas tulee todellisena järkytyksenä, koska lapsella ei välttämättä ole mitään historiaa, ja sitten lapsi yhtäkkiä onkin epäiltynä törkeään pahoinpitelyyn, ryöstöön tai huumausainerikokseen, toteaa Väänänen.

Myös kouluilla on roolinsa. Vaikka päätehtävä on opettaa ja sivistää, kouluissa kuitenkin nähdään lapsen kehittyminen pitkällä aikavälillä. Kannustammekin kouluja tekemään ilmoituksia tapauksista poliisille niiden ohjeistusten mukaisesti, joita poliisi kouluille on jakanut. Poliisi on välittänyt kouluihin yhteystiedot koulukonsultaatioita varten.

Ottamalla haltuun Tilannemedian WhatsApp-kanavan sekä Facebook-sivun, pysyt ajan hermolla, mikäli tiedonjanosi koskee poliisin ja pelastuslaitoksen tehtäviä.

JAA ARTIKKELI:

Infoa:

Osta laadukasta ja näyttävää näkyvyyttä: mediamyynti(a)tilannemedia.fi

Oliko uutisessa virhe? Pyydä oikaisua: oikaisut(a)tilannemedia.fi

Lähetä juttuvinkki tai tilannekuva / -video: toimitus(a)tilannemedia.fi

Mainos

Tuoreimmat uutiset

Mainos



Lisää tuoreimpia uutisia

Mainos