Poliisi muistuttaa autoilijoita, että kesärenkaat tulee vaihtaa ajoissa, kun talviset olosuhteet ovat päättyneet ja tiet ovat sulat. Lain mukaan talvirenkaiden käyttö on pakollista 1.11.–31.3., mikäli sää tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Kesärenkaat saa vaihtaa aikaisintaan 1.4., tai jo aiemmin, jos sää sen sallii.
Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Petri Pahkin kertoo, että vaikka nastarenkailla ajaminen on sallittua myös muulloin kuin marraskuun ja maaliskuun välillä, poliisi korostaa, että keliolosuhteet ratkaisevat. Esimerkiksi, jos keskellä kesää sattuisi poikkeuksellinen lumimyräkkä, nastarenkaat ovat paitsi sallittuja, myös suositeltavia.
Renkaiden kunto on keskeinen turvallisuustekijä.
Pahkinin mukaan ennen kesärenkaiden vaihtoa on tärkeää tarkistaa:
- Urasyvyydet: riittävä pito märällä tiellä – kesärenkaissa kulutuspinnan pääurien syvyys tulee olla vähintään 1,6 millimetriä
- Ilmanpaineet: vaikuttavat ajettavuuteen ja kulutukseen
- Sopivuus autoon ja vanteille: leveys ja korkeus oltava määräysten mukaisia
Poliisi muistuttaa, että hyvät renkaat ovat itsessään halpa henkivakuutus. Ei ole suositeltavaa jatkaa ajamista renkailla, joiden kunto on heikentynyt – turvallisuus on aina etusijalla.
Sakot ja seuraamukset.
Pahkin kertoo, että nastarenkailla ajamisesta kesäkelissä voidaan määrätä 100 euron liikennevirhemaksu. Poliisi voi myös antaa suullisen tai kirjallisen huomautuksen. Vaarallisesti kuluneista renkaista voidaan määrätä sakko liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
Poliisi painottaa, että valvonnan merkitys korostuu erityisesti renkaiden osalta, ja viime kädessä poliisi arvioi, edellyttävätkö keliolosuhteet talvirenkaiden käyttöä. Sääolosuhteet ovat nyt jo niin kesäiset, että nastarenkaita ei pääsääntöisesti hyväksytä liikenteessä.
Lue myös: Itä-Suomen poliisi ohjeistaa: Älä lähesty karhua – Suojele sekä itseäsi, että eläintä
Itä-Suomen poliisilaitos ohjeistaa, ettei karhua tule lähestyä. Poliisin mukaan Suomen karhukanta on vahvistunut, ja kohtaamiset metsän suurpedon kanssa yleistyvät. Vaikka karhun näkeminen luonnossa voi olla kiehtova kokemus, sen tahallinen lähestyminen on vaarallista. Viranomaiset muistuttavat, että turvallinen etäisyys karhuun on vähintään 150 metriä.
– Karhukannan kasvaessa metsiemme kuninkaita voi nähdä yhä useammin syömässä pellolla, tienvarsissa tai muilla aukeilla paikoilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että karhuja kannattaisi lähestyä esimerkiksi valokuvauksen vuoksi. Naaraskarhulla saattaa olla pennut lähistöllä, ja tarvittaessa se puolustaa niitä hyvinkin aggressiivisesti. Myös tuoreen saaliin lähellä oleva karhu saattaa reagoida ihmisen lähestymiseen valehyökkäyksellä, jossa se voi rynnätä nopeasti vain muutaman metrin päähän pelotellakseen tunkeilijan tiehensä, poliisi valistaa ja jatkaa;
”Jos ihminen lähestyy karhua tarkoituksella vain muutamien kymmenien metrien etäisyydelle, tilanne voi muuttua vaaralliseksi silmänräpäyksessä. Karhu kykenee ryntäämään matkan muutamissa sekunneissa ja äkkinäinen hyökkäys voi johtaa vakavaan vaaratilanteeseen”.
Tahallinen lähestyminen on yleistynyt ja se on huolestuttavaa.
Viime vuosina Itä-Suomessa on ollut lukuisia tilanteita, joissa ihmiset ovat lähestyneet ruokailevia karhuja alle 20 metrin päähän ja toisinaan vielä tätäkin lähemmäs. Tieto alueella havaituista karhuista houkuttelee ihmisiä liikkeelle, ja osa lähtee etsimään eläimiä tarkoituksellisesti. Tämän seurauksena paikalle voi tulla nopeasti kymmeniä ihmisiä, joiden tavoitteena on nähdä tai kuvata karhuja.
Viranomaisten suositus: Älä lähesty, äläkä etsi.
Poliisi ja Suomen riistakeskus suosittelevat, että karhuja ei tarkoituksellisesti lähestytä alle 150 metrin etäisyydelle. Myös karhujen etsiminen ja tahallinen lähestyminen on syytä jättää tekemättä. Toistuva ihmisen läsnäolo totuttaa karhuja tarpeettomasti ihmisten läsnäoloon ja heikentää niiden luontaista ihmisarkuutta.
Itä-Suomen poliisin ja riistakeskuksen tietoon on tullut tapauksia, joissa karhuja on tarkoituksellisesti ruokittu asuttujen rakennusten piha-alueilla tai niiden läheisyydessä. Tällainen toiminta aiheuttaa merkittäviä turvallisuusriskejä, ja usein pihoista ravintoa saavat yksilöt joudutaan lopettamaan. Älä siis ruoki karhuja rakennetussa ympäristössä, jotta voidaan suojella sekä ihmisten että eläinten turvallisuutta ja hyvinvointia.