Toistuvia pihavierailuja tehnyt karhu lopetettiin Itä-Suomen poliisin tekemällä päätöksellä Liperissä tiistaina iltapäiväkahden aikoihin, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos. Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että lopettamisesta vastasivat Liperin suurriistavirka-avun toimijat.
– Todennäköisesti sama karhu on vieraillut useasti asuintalojen pihoilla 2.−29. huhtikuuta välisenä aikana. Karhu, joka voi aiheuttaa ihmisen hengelle ja terveydelle vaaraa, pyritään aina ensisijaisesti karkottamaan pois asutuksen läheisyydestä. Liperin Korpivaaran alueella on ollut voimassa karhun karkottamispäätös 15. huhtikuuta alkaen.
Poliisin mukaan karhu onnistuttiin karkottamaan onnistuneesti yhden kerran 15. huhtikuuta, jolloin karhu poistui piha-alueen välittömästä läheisyydestä. Karkottamisen jälkeen karhu teki kuitenkin uusia pihavierailuita. Viimeisimmäksi karhu vieraili kahdella eri piha-alueella alle kahden tunnin aikana tiistaina aamupäivällä.
– Myöhemmin tiistaina SRVA-toimijat yrittivät taas karkottamista, mutta tällä ei saavutettu toivottua lopputulosta. Karhu poistui asuintalon välittömästä läheisyydestä maastoon, mutta jäi edelleen rakennettuun ympäristöön. Karkottamisen aikana karhun käyttäytyminen ihmistä kohtaan oli lajille epätyypillistä. Karhu ei reagoinut ihmisen välittömään läsnäoloon, eikä ampumisen ääneen lyhyestä välimatkasta huolimatta.
Poliisi arvioi karhun käyttäytymisen siinä määrin vaaralliseksi ihmisen hengelle ja terveydelle, että määräsi sen lopetettavaksi poliisilain 2. luvun 16. pykälän perusteella.
Poliisi toimittaa karhun tutkittavaksi Ruokaviraston Oulun yksikköön. Lopetettu karhu oli noin 2−3 vuotias naaras, jolla ei ole ollut vielä omia pentuja.
Lisää uutisia Pohjois-Karjalan alueelta:
Poliisi pyytää havaintoja omaisuusrikoksesta.
Itä-Suomen poliisilaitos tiedottaa poliisin tutkivan Joensuussa tällä viikolla tapahtunutta omaisuusrikosta. Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että Rahtikadulla murtauduttiin teollisuushalliin maanantain kello 16:n ja tiistain kello seitsemän välisenä aikana.
Poliisin tietojen mukaan hallista oli anastettu yritykselle kuuluvaa omaisuutta sekä polttoainetta.
Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja tapauksesta. Mahdollisia havaintoja edellä mainittuun asiaan liittyen pyydetään ilmoittamaan sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi, vihjepuhelimeen p. 0295 415 232 tai poliisipäivystykseen p. 0295 415 320 ma-pe klo 08-16.15.
Itä-Suomen Poliisi valvoi tehostetusti nuoria kuljettajia ja mittasi todella kovia nopeuksia 17–19-vuotiaille kuljettajille.
Itä-Suomen poliisilaitos tiedottaa poliisin valvoneen viime viikonloppuna 25.–27. huhtikuuta ilta- ja yöaikaan tehostetusti nuoria kuljettajia Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella.
Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan 15–24-vuotiaiden nuorten olevan yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa tilastollisesti.
Nuorten aiheuttamien kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien yleisimpinä ajankohtina painottuvat voimakkaasti viikonloppuyöt. Tilanteisiin liittyy usein suuri ylinopeus. Tällaiset onnettomuudet tapahtuvat usein valtateillä, kantateillä ja yhdysteillä, joissa nopeusrajoitukset ovat lähtökohtaisestikin taajamanopeuksia suurempia.
Viikonlopun öiden kohdennetussa valvonnassa poliisi mittasi 17–19-vuotiaille nuorille mieskuljettajille huomattavia ylinopeuksia.
– Outokummussa pysäytettiin kuljettaja, joka ajoi 120:n kilometrin tuntinopeudella 60:n kilometrin tuntinopeusrajoitusalueella. Viitostiellä Kuopiossa pysäytettiin kuljettaja, joka ajoi satasen alueella 178:n kilometrin tuntinopeudella. Valtatie 9:llä pysäytettiin kuljettaja, joka ajoi 80:n kilometrin tuntinopeusrajoitusalueella 163:n kilometrin tuntinopeudella, kertoo komisario Seppo Porokka.
Porokan mukaan yhdessäkään näissä tapauksissa ei voida sanoa, että ylinopeus olisi ollut vahinko tai että kuljettaja ajoi ylinopeutta huomaamattaan.
– Kaahaaminen on aina tietoinen päätös, jolla voi olla kovat seuraukset, komisario toteaa.
Porokka muistuttaa, että vaikka nuorille kuljettajille määrätyt ajokiellot tuntuvat ikäviltä, antavat ne mahdollisuuden miettiä omaa ajokäyttäytymistä ja ehkäpä jopa pelastaa oman tai sivullisen hengen.
Nuorten liikennekäyttäytymisen valvonnan yhteydessä poliisi tarkasti myös nuorten käyttämien ajoneuvojen liikennekelpoisuutta.
– Valvontaa suunnattiin erityisesti renkaisiin ja vanteisiin, sekä madallettuihin alustoihin. Valvonnassa poistettiin rekisterikilpiä autoista, joissa todettiin liikenneturvallisuutta vaarantavia puutteita tai muutoksia.
Itä-Suomessa poliisi tulee jatkamaan nuorten valvontaa erityisesti viikonloppuisin ja erilaisten kokoontumisajojen yhteydessä.
Ainakin Itä-Suomessa on tunkeuduttu hylättyihin rakennuksiin.
Poliisi varoittaa hylättyihin rakennuksiin liittyvästä sometrendistä. Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että laitoksen alueella on lähiviikkoina ollut useita tunkeutumisia tyhjillään oleviin rakennuksiin.
– Etenkin Mikkelin alueella nuoria on tavoitettu tunkeutumassa tyhjillään oleviin kiinteistöihin, mm. kouluihin, sairaaloihin, omakotitaloihin sekä teollisuuskiinteistöihin. Vastaavaa ilmiötä on ollut myös muualla Suomessa, kommentoi ylikonstaapeli Juha-Pekka Huttunen Itä-Suomen poliisilaitokselta.
Poliisi epäilee taustalla olevan TikTokissa leviävän trendin, jossa rakennuksiin tunkeutumiset kuvataan videolle ja jaetaan somessa.
– Usein tunkeutumisiin liittyy myös vahingontekoa. Kiinteistöissä on esimerkiksi rikottu ja sotkettu paikkoja sekä tyhjennetty jauhesammuttimia. Poliisi muistuttaa, että vahingontekijä on aina korvausvastuussa aiheuttamistaan vahingoista. Korvaukset voivat nousta huomattavan suuriksi. Ilman omistajan lupaa ei ole laillista mennä rakennukseen, vaikka se olisikin tyhjillään.
Ilmiöön liittyvistä havainnoista voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 0295415232. Lisäksi poliisi toivoo, että asiasta keskusteltaisiin alueen perheissä.